Naujienos

Select your language

Jau antrus metus trunkantis projektas „Vilniaus regiono bendruomenės medijų ir informacinio raštingumo ugdymas bibliotekose“, kurį organizuoja Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, kviečia į kviestinių lektorių iš Vilniaus universiteto, Lietuvos žurnalistikos centro bei Vilniaus regiono bibliotekų specialistų seminarus, kuriuose pakvies jus ugdyti gebėjimus kritiškai vertinti žiniasklaidą, atpažinti propagandą, kurti ir dalintis informacija patiems, pasitelkiant socialines medijas.
Nors šiuolaikinė kasdienybė yra neatsiejama nuo plačiai naudojamų informacinių technologijų ir medijų, visgi nemažai visuomenės daliai dėl įgūdžių stokos ji vis dar yra nepasiekiama. Norėdama sumažinti šią atskirtį, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetu ir Lietuvos žurnalistikos centru bei septyniomis Vilniaus regiono viešosiomis bibliotekomis (t.y., Druskininkų, Elektrėnų, Ukmergės, Lazdijų, Rudaminos, Trakų ir Varėnos) organizuoja gyventojų mokymus, kurie leis žengti toliau, ugdant ne tik kompiuterinio raštingumo, bet ir lavinant gyventojų informacinius bei skaitmeninio raštingumo įgūdžius. Jų metu bus organizuojami medijų ir informacinio raštingumo auditoriniai seminarai, kuriuos ves patyrę ekspertai – Lietuvos žurnalistikos centro lektoriai – centro direktorė, Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros stažuotoja, dr. Džina Donauskaitė, propagandos tyrėjas ir socialinių mokslų daktaras Nerijus Maliukevičius, puikiai žinomas žurnalistas, publicistas, signataras bei televizijos laidų vedėjas Rimvydas Valatka, taip pat – politikos apžvalgininkė, žurnalistė, laidų vedėja Indrė Makaraitytė bei ilgametę patirtį turintys Vilniaus universiteto lektoriai dr. Viktor Denisenko ir dr. Vincas Grigas. Antroji projekto dalis – mokymai, kurių metu bus praktiškai ugdomi gebėjimai efektyviai naudoti informacijos išteklius, vykdyti informacinę paiešką, naudoti socialinius tinklus, išmokti asmens duomenų saugumo pagrindų internete, susipažinti su interneto etika, autorinių teisių pagrindais, išmokti kūrybiško naujųjų medijų bei populiariausių elektroninių paslaugų naudojimo. Tikimasi, jog jų metu bus pasiektas projekto tikslas – ne tik suteikti teorines žinias, bet ir ugdyti praktinius gebėjimus, kurie leis suformuoti Vilniaus regiono gyventojams reikiamus visapusiškus informacinio ir skaitmeninio raštingumo įgūdžius.
Šiais metais planuojama surengti kviestinių lektorių seminarus bei gyventojų mokymus penkiose Vilniaus regiono bibliotekose: Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje, Elektrėnų savivaldybės viešojoje bibliotekoje, Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje ir Lazdijų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Projekte gali dalyvauti visi norintys pagerinti savo informacinio ir skaitmeninio raštingumo įgūdžius asmenys. Dalyvavimas visuose projekte numatytuose renginiuose yra nemokamas!
Projektą „Vilniaus regiono bendruomenės medijų ir informacinio raštingumo ugdymas bibliotekose“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto partneriai – VšĮ „Lietuvos žurnalistikos centras“ ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas. Projekto organizatorius – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka.

plakatas su lektoriumi Vincas Grigas  plakatas su lektoriumi Viktor Denisenko   plakatas su lektoriumi Rimvydas Valatka
 Balandžio 3 d. 11 val.  Balandžio 11 d. 11 val.  Balandžio 18 d. 12 val.