Naujienos

Select your language

Tvaribibliotekabelogo22-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė bibliotekininkai dedikuota tvarumo temai. Kas yra tvari biblioteka, kada biblioteką galima įvardinti kaip tvarią, kodėl bibliotekininkams ir bibliotekų bendruomenei ši tema yra svarbi? Visi atsakymai balandžio 23–29 dienomis, kai šalies bibliotekininkai kviečiami dalyvauti profesinėse iniciatyvose, o skaitytojai – kultūros renginiuose tiek Jurbarko rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir filialuose, tiek virtualiose erdvėse. Šių metų Bibliotekų savaitė startuos balandžio 23 d. Anykščiuose – jau tradiciniu tampančiu Bibliotekininkų žygiu. Beveik 300 Lietuvos bibliotekininkų ir bibliotekų bičiulių pėsčiomis įveiks 12 kilometrų vaizdingomis Anykščių apylinkėmis, bendraus, susitiks su seniai matytais, susipažins su kolegomis iš kitų bibliotekų, dalinsis tvarumo idėjomis ir pasiruoš savaitės minėjimo renginiams. Po žygio, bibliotekininkai ir visi, kurie palaiko bibliotekas, kviečiami visą savaitę stebėti LRT transliuojamą žaidimą „Kas ir kodėl?“, kuriame dalyvaus pasiryžę savo jėgas išbandyti bibliotekų darbuotojai.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė pastebi, kad kalbėti apie tvarią biblioteką ir kiekvieno bibliotekininko vaidmenį siekiant nuoseklumo veiklose, skatina bibliotekų misija organizuoti informaciją, dalintis žiniomis, planuoti pokyčius ateičiai: „Tvarumas bibliotekininkų bendruomenei svarbus dėl nuolatos įvairiomis formomis išreiškiamo rūpesčio, kaip ir kokioje visuomenėje gyvens mūsų vaikai po 30, 50 ar 100 metų. Jeigu jau dabar nesukursime to, kas gali būti palaikoma bėgant laikui, neišeikvojant išteklių ir nepakenkiant aplinkai, kas yra ekonomiškai ir etiškai teisinga, tuomet jau artimiausiu metu susidursime su didžiuliais iššūkiais aplinkai ir gerovei. Skirkime bibliotekų savaitę apgalvoti bibliotekų vertybes ir galimybes veikti, kuriant tvarias bibliotekas.“

Balandžio 25 dieną Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys paskelbs Geriausius metų bibliotekininkus (biblioteką, bibliotekos vadovą, jaunąjį bibliotekininką).

Balabdžio 25 d. 18.00 val. Bitės Vilimaitės knygos „ Rudens veidas. Juodos dienos. Pelkių drugiai“ pristatymas Vilniuje Rašytojų klube ( organizatorius Lazdijų r. savivaldybės viešoji biblioteka).

Balandžio 27 d. 13.00 val. Aido Kelionio ( Algimanto Mikelionio) humoreskų knygelės „Įkyrios mintys“ pristatymas A. Kirsnos bibliotekoje

Balandžio 28 d. 12.00 val. Bibliotekininkų teatriuko „Šakar Makar“ spektakliuko „Keistuoliai piratai“ pasirodymas Alytaus rajono Pivašiūnų gimnazijoje.

Balandžio 29 d. 10.00 val. Bibliotekininkų ir skaitytojų pėsčiųjų žygis „Pažink savo kraštą IV“ (organizatorius Seiliūnų biblioteka).

Balandžio 29 d. 15.00 val. Akcija „Susitikime bibliotekoje“, bibliotekos ir bendruomenės diena. Kūrybinės dirbtuvės, kurių metu iš gamtinių medžiagų gaminsime „Vabalų viešbutį“. (organizatorius Būdviečio biblioteka)


Bibliotekų savaitė finišuos Balandžio 29 d. tarptautine konferencija „Tvari biblioteka“, kuri šiemet įvyks Jurbarko rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Renginio dalyviai išgirs pranešimus apie tvarumo temą kasdienybėje ir politikoje, kiekvieno mūsų galimą indėlį, atsakingą vartojimą ir ekologiją, bibliotekų patirtis ir įsipareigojimus.

Programa plati, apimanti kelis šimtus renginių, tad informaciją sekti verta savaitės organizatorių Lietuvos bibliotekininkų draugijos socialinių tinklų paskyrose ir svetainėje www.lbd.lt.

22-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę organizuoja Lietuvos bibliotekininkų draugija, globoja Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, patronažą suteikė Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, rėmėjas – UAB Asseco Lietuva.