Naujienos

Pasirinkite savo kalbą

Jau 1000 gyventojų dalyvavo nemokamuose skaitmeninio raštingumo mokymuose visoje Lietuvoje

Į Lietuvos miestų, miestelių bei kaimiškų vietovių bibliotekas kovą, balandį ir gegužę renkasi gyventojai ne tik spaudos  ir knygų skaityti, bet ir dalyvauti skaitmeninio raštingumo mokymuose. Informacijos paieška, e. sveikatos paslaugos, saugumas internete – tai aktualiausios mokymų temos. „Atėjau į pradedančiųjų mokymus tikėdamasi, kad įgysiu trūkstamų kompiuterinio raštingumo žinių”, – savo lūkesčiais dalinosi Janina, Lazdijų r. sav. Šventežerio bibliotekos lankytoja. Skaitmeninio raštingumo mokymuose gali dalyvauti visi Lietuvos gyventojai, vyresni nei 18 metų. Šie mokymai skirti asmenims, neturintiems skaitmeninio raštingumo žinių bei tiems, kurie nori turimas žinias pagilinti ar atnaujinti. Mokymai vyks iki 2021 m. vasario. Pradedančiųjų mokymų programa trunka 18 val. Jos dalyviai įgis pagrindinių naudojimosi skaitmeniniais įrenginiais (kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais ar planšetiniais kompiuteriais) žinių ir įgūdžių, mokysis rengti tekstinius dokumentus, saugiai ir atsakingai naršyti internete, ieškoti aktualios informacijos, naudotis e. valdžios, e. verslo ir e. laisvalaikio paslaugomis, dalintis informacija bei bendrauti internetu su kitais.
Šiuo metu pradedančiųjų mokymus jau baigė daugiau kaip 1000 dalyvių visoje Lietuvoje. Paklausus Janinos, Šventežerio bibliotekos lankytojos kaip jai sekėsi, ar mokymai atitiko lūkesčius, ji atsakė: „Mokymai buvo intensyvūs ir naudingi. Dabar teks skirti laiko savarankiškai pakartoti tai, ko mokiausi, ir bandyti pritaikyti įgytas žinias kasdieniame gyvenime”. Pasiteiravus Janinos, kokios papildomos temos ją domina, ji atsakė, kad ateityje norėtų sužinoti apie nuotraukų redagavimą, apsipirkimą internete, tiesioginio bendravimo internetu programas. Visi, norintys pagilinti skaitmenines žinias, kviečiami dalyvauti penkiose skirtingose 6 val. trukmės programose: „Būk aktyvus, unikalus ir verslus”, „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas”, „Atsakingas turinio skelbimas internete ir saugus naršymas”, „Inovatyvus savęs pristatymas” ir „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis”. Išsami informacija apie kiekvieną programą skelbiama https://mokymai.vipt.lt/.
Dalyviams išduodami pažymėjimai, suteikiama mokomoji medžiaga. Mokymai rengiami Lietuvos bibliotekose. Į juos galima registruotis telefonu 8 (620) 20 961, e. paštu mokymai@vipt.lt arba atvykti į artimiausią biblioteką.
Tikimasi, kad pasibaigus šiam projektui, interneto naudotojų skaičius išaugs iki 87 proc., o elektroniniu būdu teikiamų viešųjų ir administracinių paslaugų vartotojų dalis padidės iki 60 proc.
Šie mokymai – tai viena projekto „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ veiklų. Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes. Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Sventezerio bibliotekoje2019 05   Teizai 002
Projekto „Prisijungusi Lietuva“ mokymai Šventežerio bibliotekoje
 Projekto „Prisijungusi Lietuva“ mokymai Teizų bibliotekoje