Naujienos

Pasirinkite savo kalbą

Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka prisijungia prie kasmetinės teminės akcijos Saugesnio interneto savaitė 2021. Šiemet ši akcija vyks vasario 8–13 dienomis, apimdama įvairias veiklas. Pagrindinis šių savaičių tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.
Apžvelkime Saugesnio interneto savaitės renginius šiais metais.

Edukacinės pamokėlės
Saugesnio interneto savaitės metu organizatoriai kviečia stebėti edukacines pamokėles, kuriose Draugiško interneto meškiukas bendraus tiek su vaikais, tiek su ekspertais apie tai, kaip internete būti saugesniems. Pamokėlės orientuotos į 4-6 klasių moksleivius, kiekvienos trukmė – iki 30 minučių. Kiekvieną dieną bus paskelbiama po naują edukacinę pamokėlę (nuorodą į YouTube kanalą), kurią galima stebėti bet kuriuo patogiu metu.

Vasario 8 d. – Internetiniai žaidimai

Edukacinės pamokėlės metu dalyviai pasiaiškins, kodėl internetiniai žaidimai taip įtraukia bei kaip juose žaisti saugiai. O taip pat, kaip suprasti, ar nesi priklausomas nuo internetinių žaidimų?
https://www.youtube.com/watch?v=4k4dWNEIV3A&feature=emb_title&fbclid=IwAR09FfsKipRDwFnDL-wiTzRqatMsbAT_bAqad2XhlXJZ7Y6u9iZOLMbWs6c

Vasario 9 d. – Asmeninė informacija internete
Internete bendraujame, dalijamės savo mintimis, informacija ir nuotraukomis. O kaip atsirinkti, ką internete galima viešinti, o ką geriau pasilikti tik sau ir artimiesiems?
https://www.youtube.com/watch?v=oUQzw08nxmM&feature=emb_logo

Vasario 10 d. – Žalingas turinys internete
Naršydami internete susiduriame su visokiausiu turiniu. Edukacinės pamokėlės metu dalyviai pasiaiškins, kas yra žalingas turinys ir ką reikėtų daryti su juo susidūrus?
https://www.youtube.com/watch?v=lLQSTIznFC0&feature=emb_logo

Vasario 11 d. – Internetiniai draugai
Kiek draugų turime žaidimuose, socialiniuose tinkluose ar susirašinėjimo programėlėse, ar visus juos pažįstame? Edukacinės pamokėlės metu bus kalbama apie bendravimą su internetiniais draugais bei apie elektronines patyčias.
https://www.youtube.com/watch?v=J7ue0lrbDfU&fbclid=IwAR1tJGjBcAv0ZaDVNP-U8QNU5ud_sv1G7MuGMRdAagioQxP7iXvGpPupq1M

Vasario 12 d. – Pasikartokime!
Paskutiniosios pamokėlės metu dar kartą bus pakartotos Saugesnio interneto savaitės metu išmoktos saugesnio elgesio internete taisyklės.

Nacionalinė viktorina
Saugesnio interneto savaitės metu 4-6 klasių mokinių komandos kviečiamos dalyvauti nacionalinėje saugesnio interneto viktorinoje. Registruoti komandą reikia iki vasario 5 d. Viktorinos taisyklės ir registracija: https://www.extrafm.lt/viktorina/.
Nacionalinė viktorina

Virtualus renginys bibliotekininkams
Vasario 9 d. 13 val. vyks virtualus Saugesnio interneto savaitės edukacinis renginys bibliotekininkams „Išmani biblioteka – erdvė kurti ir augti”. Biblioteka yra atvira žinioms ir idėjoms erdvė, bendruomenės kūrimosi ir traukos centras, kuri reikšmingai prisideda prie projekto „Prisijungusi Lietuva” misijos įgyvendinimo – informacinės visuomenės kūrimo. Renginio metu Lietuvos viešųjų bibliotekų darbuotojai turės galimybę gilinti savo žinias kaip saugiai naudotis technologijomis, ugdyti emocijų valdymo kompetencijas bei susipažinti su technologijų naujovėmis ir akcijų organizavimo subtilybėmis. Trijų valandų programoje numatyta: „Emocinės sveikatos stiprinimas“ (dr. L. Vencė, neuromokslininkė, žmogaus emocinės būsenos tyrinėtoja); „5G ryšio technologijos proveržis: kaip tai mus palies?“ (A. Lukošius, inovacijų ekspertas); „Virtualių socialinių erdvių pranašumai ir pavojai“ (doc. dr. L. Degėsys) ir kt.

Daugiau informacijos, o taip pat savarankiško mokymosi medžiagą rasite www.prisijungusi.lt.

Būkime saugūs internete!

2021-01-27