Naujienos

Pasirinkite savo kalbą

Skaitmeninė savaitė (angl. ALL DIGITAL Week) – visoje Europoje organizuojama kasmetinė skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcija. Jos tikslas – paskatinti gyventojus atrasti technologijas, jų kuriamą naudą, pasinaudoti skaitmeninėmis galimybėmis savo kasdienėje bei profesinėje veikloje.

Šiais metais akcija „Skaitmeninė savaitė 2021“ Lietuvoje vyks kovo 22-26 dienomis.
Šių metų „Skaitmeninės savaitės“ tema – skaitmeninių įgūdžių ugdymas visą gyvenimą. Savaitė skirta visiems, norintiems kokybiškai gyventi ir tinkamai atlikti darbą nuolat besikeičiančioje aplinkoje. Europos Komisija skaitmeninių įgūdžių lavinimą visą gyvenimą yra įvardijusi kaip vieną pagrindinių sąlygų, siekiant nenutrūkstamai ugdyti savo kompetencijas.
„Mokymasis vis dar siejamas tik su jaunu amžiumi. Vyresniame amžiuje gyventojų atvirumas mokymuisi mažėja. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad vidutinis gyvenimo amžius ilgėja ir gyventojai vis ilgiau išlieka darbo rinkoje. Ši tendencija didina mokymosi reikšmę, ypač žvelgiant į tai, kaip greitai technologinė pažanga keičia darbo rinkos poreikius ir sąlygoja augančią naujų žinių ir įgūdžių paklausą.“ (G. Jakštas, STRATA Studijų politikos ir karjeros analizės skyriaus vadovas)

Įžanga į „Skaitmeninės savaitės 2021“ renginius – kovo 19 d. 10 val. vyksianti nuotolinė konferencija „#PrisijungusiLietuva. Ar prisijungėme?“. Ją organizuoja projekto „Prisijungusi Lietuva“ vykdytojai kartu su Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komitetu. Konferencijoje bus apžvelgti skaitmeninio amžiaus iššūkiai ir gyventojų pasirengimas jiems, projekto „Prisijungusi Lietuva“ rezultatai savivaldybėse, šalies bibliotekų indėlis kuriant skaitmeninę bendruomenę. Bus pristatyta inovatyvių bibliotekų virtuali paroda. Renginio programa ir registracija.
„Naujos technologijos iš esmės keičia kiekvieno iš mūsų darbo turinį ir pobūdį. Taigi darbuotojams neišvengiamai reikia lavinti skaitmeninius įgūdžius, norint išlikti ekonomiškai aktyviais ir produktyviais. Ne veltui skaitmeninių įgūdžių lavinimą visą gyvenimą Europos Komisija yra įvardijusi kaip vieną pagrindinių prioritetų. Greita techninė pažanga sąlygoja nuolatinį visų amžiaus grupių mokymąsi. Būtent skaitmeniniai įgūdžiai yra pagrindinė sąlyga siekiant nenutrūkstamai ugdyti savo kompetencijas.“ (Loreta Križinauskienė , asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė)

Skaitmeninius įgūdžius ugdome mokydamiesi visą gyvenimą
KAS? 5 tiesioginės vaizdo transliacijos, profesionalūs pranešėjai, galimybė gauti atsakymus į rūpimus klausimus, konkursas, proga laimėti prizus.
KAM SKIRTA? Visiems, norintiems kokybiškai gyventi kintančioje asmeninėje ir profesinėje aplinkoje.
KADA? 2021 m. kovo 22 – 26 d., kasdien nuo 11 val.
KUR? www.prisijungusi.lt, „Prisijungus Lietuva“ youtube kanale arba FB/PrisijungusiLietuva bei mūsų bibliotekos  Lazdijų biblioteka - Tavo biblioteka feisbuko puslapyje.

PROGRAMA
• Kovo 22 d. 11.00 – „Skaitmeninė visuomenė – kvietimas augti“. Šių dienų skaitmeninių iššūkių apžvalga ir diskusija su skaitmeninių inovacijų ekspertu Elijumi Čiviliu ir kibernetikos eksperte Vilma Škarnulyte.
• Kovo 23 d. 11.00 – „Darbo vietų transformacija“. Diskusija su vadovavimo konsultantu, personalo ekspertu Sauliumi Jovaišu ir verslo atsparumo ekspertu Edvinu Kerza.
• Kovo 24 d. 11.00 – „Debesų kompiuterija“. Pokalbis su inovacijų ekspertu Arnoldu Lukošiumi ir „Google“ atstovybės Lietuvoje vadovu Vytautu Kubiliumi
• Kovo 25 d. 11.00 – „Kaip (iš)GYVENTI tarp ekranų?“. Pokalbis su Skaitmeninės etikos centro steigėjomis Rasa Jauniškiene ir Renata Gaudinskaite.
• Kovo 26 d. 11.00 – „Finansinis saugumas internete“. Neįkainojamais patarimais dalinsis ekspertai: SEB banko Prevencijos departamento direktorius Audrius Šapola ir „Swedbank“ 
Lietuvoje banko vyriausioji informacinės saugos vadovė Žygeda Augone.

Lietuvoje šią akciją nuo 2010 m. koordinavo asociacija „Langas į ateitį“, o šiemet – projektas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė” drauge su partneriais.

Akcijos grotažymės: #alldigitalweek2021; #PrisijungusiLietuva; #SkaitmenineSavaite


ADW poster 105