Naujienos

Pasirinkite savo kalbą

Savanorystė yra labai svarbi visuomenės gyvenimo dalis, kuri atneša naudą tiek savanorius priimančiai įstaigai, tiek pačiam savanoriui. Savanoriaudamas asmuo įgyja tam tikros darbinės patirties, patobulina savo įgūdžius, praplečia pažystamų ratą. Šią savaitę Lazdijų rajono įstaigas lankė ir apie tai kalbėjo vietos jaunimo garantijų iniciatyvos projekto „Atrask save“ koordinatorė Simona Megelinskiene, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatore Dovile Lynykiene ir Alytaus „Tėviškės namų” darbuotoja, savanorystės mentorė Aira Jasionyte. Buvo apsilankyta Lazdijų krašto muziejuje, Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure, Lazdijų socialinių paslaugų centre, Lazdijų turizmo informaciniame centre, Lazdijų švietimo centre, Lazdijų kultūros centre, Lazdijų rajono savivaldybės socialinės globos centre „Židinys”, Lazdijų ligoninėje.
„Pirmas žingsnis įstaigai norinčiai tapti savanorius priimančia organizacija yra akredituotis savanorystei. Esu patenkinta, kad visų Lazdijų rajono įstaigų direktoriai, kuriuos aplankėme, supranta savanorystės svarbą, šiltai mus priėmė ir todėl lengvai sutiko priimti mano pagalbą tvarkant dokumentus dėl įstaigos akreditavimo, todėl artimiausiu metu Lazdijų rajone bus nebe trys savanorius priimančios organizacijos, o trigubai daugiau, žinoma, ir ties tuo nesustosime“, – džiaugėsi savanorystės mentorė Aira Jasionytė.
Susitikimo metu įstaigų vadovams taip pat buvo pristatytas projektas „Atrask save“ ir akcentuojama, kad projekte „Atrask save“ dalyvaujantys jaunuoliai gali savanoriauti tik akredituotuose įstaigose.
Projektą „Atrask save“ įgyvendina Lietuvos darbo birža bendradarbiaudama su Jaunimo reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšų. Projektas skirtas jaunimui (15-29 m.), kuris nedirba, nesimoko, neatlieka praktikos ir nedalyvauja mokymuose. Projekto tikslas yra suteikti jaunuoliams aktyvumo skatinimo priemones ir, atsižvelgiant į kiekvieno jauno žmogaus poreikus, (re)integruoti juos į švietimo sistemą ar darbo rinką arba organizuoti savanoriškos veiklos atlikimą. Projekto „Atrask save” lėšomis savanoriavimo metu projekto dalyviui gali būti kompensuojami pinigai maistui, kelionės išlaidos, privalomasis sveikatos draudimas, būtinybei esant būsto nuoma. Taip pat savanorį priimančiai organizacijai mėnesiui skiriama 30 eurų kanceliarinėms prekėms ar specialioms priemonėms savanorystės organizacijoje metu vykdomoms veikloms atlikti.
„Tačiau savanoriauti svarbu ne vien projekte „Atrask save“ dalyvaujantiems jaunuoliams, bet ir viso rajono jaunimui – ypatingai vyresniųjų klasių moksleiviams, nes pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus nuo 2018 metų stojant į Lietuvos aukštąsias mokyklas bus skiriama 0,25 papildomo balo už dalyvavimą ilgalaikėje jaunimo nacionalinėje arba tarptautinėje savanoriškoje veikloje“, – akcentavo jaunimo reikalų koordinatorė Dovilė Lynykienė. Šiuo metu Lazdijų rajono savivaldybėje yra 3 savanorius priimančios organizacijos: Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Lazdijų rajono savivaldybės Seirijų lopšelis-darželis „Žibutė“, VŠĮ „Kapčiamiesčio globos namai“.

 

atrask save 2 atrask save4 atrask save5
atrask save1 atrask save6 atrask save 3